Una teoria de la comunicació estratègica

Si ens posem les ulleres de la comunicació, veurem com l’organització com una xarxa de persones que tenen una imatge determinada de l’organització en què participen. A partir de la definició d’estratègies i de la formulació de missatges, la identificació de públics i l’elecció de canals, la comunicació pot gestionar aquesta imatge a partir dels elements identitaris –símbols, cultura i fets. La comunicació adquireix així una funció estratègica fonamental en l’organització, perquè passa a formar part de la seva essència mateixa. Aquesta és la base d’una teoria de la comunicació que té com a eixos principals les idees següents:

  • L’organització és un sistema de comunicació, que gestiona informació, estableix relacions amb diversos públics i genera i consumeix coneixement.
  • La comunicació és una estratègia fonamental de les organitzacions. Aquest fet afecta profundament la gestió empresarial, perquè comporta superar les estructures jeràrquiques i fer l’empresa més humana i més permeable a l’entorn. També té implicacions acadèmiques, perquè va més enllà de la concepció merament instrumental de la comunicació alimentada tradicionalment des de diverses disciplines.
  • L’objectiu final de la comunicació corporativa és crear imatge, entesa com a sinònim dels valors intangibles de l’organització. Aquests intangibles no es poden gestionar directament, perquè depenen de factors que no pot controlar l’organització, sinó que s’ha de fer a partir de la identitat corporativa, que inclou el que vol ser l’organització (símbols), els valors i creences que manifesta (cultura) i les accions que realitza (fets).
  • La gestió de la comunicació s’ha de professionalitzar i ha d’ocupar una funció directiva. És imprescindible formar professionals especialitzats en gestió de la comunicació i integrar en l’alta direcció de l’organització el màxim responsable de l’àrea comunicativa.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s